Hypotheek afsluittips

Een huis aanschaffen is natuurlijk een hele investering. De hierbij horende hypothecaire lening moet dan ook zorgvuldig worden bekeken. Het moet aansluiten op uw wensen en behoeften en in de toekomst moet u ook nog tevreden zijn met hypotheek. Wij zullen u in dit artikel een aantal handige tips geven voor het afsluiten van een hypothecaire lening, zodat u geen problemen op dit gebied kan ondervinden.

Bank of financieel adviseur

Wanneer u zich ga oriënteren op het afsluiten van een hypotheek kunt u naar twee instanties. De bank, waarbij ook de hypotheek wordt verstrekt. Of een financieel adviseur. De kosten van adviezen bij de bank zijn over het algemeen lager, maar hierbij zorgen ze er natuurlijk wel voor dat ze eigen producten verkopen. Een financieel adviseur is geheel onafhankelijk en zal dus geen voorkeuren hebben voor financiële instellingen. Deze bekijkt uw persoonlijke situatie en zal op basis hiervan met een goed plan komen.

Heeft u gekozen voor een financieel adviseur? Dan raden wij u aan om u goed voor te bereiden op het eerste gesprek. Er wordt hier namelijk een uurtarief gerekend en zorg ervoor dat het gesprek voorspoedig verloopt om extra kosten te voorkomen. Een aantal vragen die u van te voren moet weten zijn;

  • Wat is uw inkomen op dit moment?
  • Wat gebeurt er wanneer u arbeidsongeschikt raakt?
  • Wat zijn mijn maandelijkse lasten?

Een belangrijk onderdeel van de hypotheek zijn de maandlasten die hierbij horen. Bereken uw maandlasten bij ING.

Zorg voor eventuele rentekorting

Rentekorting is natuurlijk altijd gunstig voor uw financiële situatie. Veel financiële instellingen bieden u een mogelijkheid aan om een betaalrekening af te sluiten bij hun organisatie, zodat u rentekorting kan ontvangen. Dit moet u echter wel goed overwegen, want misschien vindt u uw huidige bank wel prima en wilt u nergens vanaf stappen.

Wanneer er eigen spaargeld wordt ingelegd, kunt u ook een rentekorting realiseren. U moet hiervoor goed met uw bank afspreken, en op papier zetten, wat de voorwaarden hiervan zijn. Vroeger kon u nog ‘afdingen’, maar dit is er tegenwoordig (helaas) niet meer bij.