Onderhoud teakhouten tuinmeubelen

Tuimeubelen van teak zijn razend populair. Niet verwonderlijk, aangezien ze er prachtig uitzien en nagenoeg geen onderhoud nodig hebben. Toch is het verstandig om de meubelen zo nu en dan een onderhoudsbeurt te geven. Hoe? Dat leggen we hier uit.
Teakhouten meubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk, maar hebben wel de eigenschap dat ze door de weersinvloeden langzaam vergrijzen. Hoewel de één vindt dat de meubelen hierdoor juist een mooie, natuurlijke uitstaling krijgen, is de ander er minder blij mee. Jouw voorkeur is bepalend voor welk onderhoud je teakhout moet geven.

Vergrijzing
Kan de vergrijzing van teakhout je weinig schelen en vind je het juist wel mooi? Dan zijn er manieren om de vergrijzing te managen en in goede banen te leiden, voor een mooi eindresultaat. Laat de meubelen gedurende drie maanden buiten staan. Zet ze zoveel mogelijk in de zon, zodat ze goed opdrogen. Breng vervolgens een silvernizer of een soortgelijk product op de meubelen aan. Hiermee zorg je ervoor dat de meubelen mooi vergrijzen en bescherm je ze tevens tegen schimmel en vuil.

Kleur behouden
Wil je vergrijzing tegengaan en juist de authentieke teakkleur behouden? Dan is het belangrijk om de meubelen eerst te behandelen, voordat je ze buiten in de tuin zet. Hiervoor zijn verschillende teak protectors of teakoliën verkrijgbaar. Niet alleen behoud je hiermee de originele kleur, ook geef je de meubelen een goede bescherming tegen weersinvloeden.