Tips bij zelf stucen

Wanneer u van plan bent om zelf een stucklus in handen te nemen, is het verstandig om uzelf hiervoor de nodige informatie op te doen. Bijvoorbeeld raap- en pleisterwerk is zeer belangrijk om een stucklus tot een goed en kwalitatief hoog einde te brengen. Wij hopen u voldoende te infomeren op het gebied van stucwerken, zodat u uw eigen woning kan voorzien van goed bewerkte muren.

De eerste stap

De eerste stap van het stucwerk, is het op orde brengen van uw wanden. Dit wordt gedaan met een dunne laag, welke ook wel de pleister van de muur wordt genoemd. Hiermee vult u de onevenheden op, zodat u hierna de muur verder kunt bewerken.

In de hoek, waar muren elkaar tegenkomen, is het lastig met de pleisters. Dit wordt over het algemeen opgelost door gebruik te maken van een hoekschop. Hiermee zorgt de stucadoor, of in dit geval natuurlijk uzelf, ervoor dat de pleister niet zal gaan ophopen.

In vochtige ruimtes wordt er over het algemeen rekening gehouden bij stucwerken. Wanneer u aan de gang gaat met raapwerk en pleisterwerk is dit echter niet nodig, want het is pas de ondergrond. In een verder stadium zult u waterbestendige producten moeten gebruiken.

De afwerking

De afwerking van stucwerken wordt over het algemeen gedaan met verf, behang of tegels. Dit hangt natuurlijk af van de ruimte waar dit gedaan wordt. In de badkamer worden over het algemeen tegels gebruikt en in slaapkamers veelal behang. De woonkamer wordt vaak voorzien van een lik verf.