Welk soort verlengsnoer moet je gebruiken?

Iedereen heeft weleens een verlengsnoer nodig in huis. Of dit nu is om de auto uit te zuigen, om te gourmetten of voor verbouwklussen, voor de meeste maakt het niet wat voor verlengsnoer ze gebruiken. Toch zijn er wel degelijk verschillen in. Voor het verbouwen van jouw woning dien je namelijk een heel andere verlengsnoer te gebruiken dan wanneer je bijvoorbeeld je laptop wilt aansluiten. In dit artikel maken we onderscheid tussen drie soorten verlengsnoeren, zodat je in vervolg weet welk verlengsnoer je moet gebruiken in een bepaalde situatie.

Kabelbox

Kabelboxen worden doorgaans gebruikt als verlengstuk bij een elektrisch apparaat. Als je bijvoorbeeld de auto wilt gaan stofzuigen is een kabelbox een handige oplossing. Je plugt de stekker van de stofzuiger in de box, nadat deze in het stopcontact zit, en vervolgens kun je gaan beginnen. Wel moet je goed opletten dat je het op een veilige manier gebruikt, want anders kan er bijvoorbeeld brand ontstaan en daar zit niemand op te wachten. Gebruik de kabelbox dus veilig en enkel als verlengstuk voor jouw apparaat.

Kant-en-klaar

Ook worden er steeds vaker kant-en-klare verlengsnoeren gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat deze goed is gefabriceerd en veilig is. Meestal staat er ook aangegeven hoe zwaar dit verlengsnoer belast kan worden. De kant-en-klare verlengsnoeren zijn goedkoper en korter dan de kabelboxen en worden voornamelijk voor korte verlengstukken gebruikt, zoals bij het verbouwen van de woning.

Drie-aderig

Het voordeel van een drie-aderig verlengsnoer is dat deze niet onder stroom komt te staan als het elektrische apparaat bijvoorbeeld kapot gaat. Dus mocht je elektrische boor onverwachts defect zijn, dan ontstaat er met een drie-aderig snoer geen kortsluiting. Vaak zit er in deze verlengsnoeren een stuk randaarde wat de elektriciteit geleid. Dus mocht je binnenkort gaan verbouwen of klussen, gebruik dan een drie-aderig verlengsnoer.

 

.